a_csapatrol_iframe_id


bemutatkozás

csapatunk alapító tagjai - Vidermann Csaba, Vidermann Dominik Szilveszter és Vidermann Mátyás Boldizsár - 2003 óta foglalkozunk történelmi magyar harcművészettel. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje elnevezés kihirdetése 2006. 02. 17-én történt meg a nyilvánosság előtt. E dátum óta álljuk a vártát és tervezzük a jövőt.


2006-ban baranta csapatként indultunk utunkra, de az élet úgy hozta, hogy az év második felében leváltunk az irányzatról. Viszont a harcászati kútfő tisztelete jeléül az alapviseletünket változtatásokkal ugyan, de megtartottuk..


Népünk kultúráját számos összetevő képezi, ezen belül szerepel harci kultúra is. Mi ezt visszük tovább folyamatosan fejlesztve képességeinket. Ily módon szeretnénk megdobogtatni honfitársaink szívét, büszkeséget plántálni beléjük, hogy lássák, nem csak más nemzeteknek van harci múltjuk, hanem nekünk, magyaroknak is. .


Példaképeinknek tekintjük - első soron székesfehérvári választottakkal élve - azokat a katonákat, akik Mátyás királyunk sajnálatos elhunyta után Habsburg Miksa csapatai ellen védték a koronázó várost, Varkocs György várkapitányt, aki a törökök ellen harcolva a városkapu előtt esett el, Wathay Ferenc vicekapitányt, ki szintén a szultáni erők ellen küzdve három sebtől is vérezve került csak fogságba. Valamint egyesületünk névadóját, a hős Szondi György várkapitányt és vitézeit, Drégely várának védelmezőit. Temérdek név kívánkozna még ide, hiszen oly sok kiválóság írta be magát történelmünk aranyoldalaira..


Rendünk a " régi, jó magyar vitézeknek " korszaktól függetlenül állít emléket tevékenysége által. Tesszük ezt azért, mert nem szabad kivesznie népünkből a múlt, a hagyományok tiszteletének és annak a tudatnak sem, hogy a magyar embernek - felvállalva a harcot - milyen sok ízben kellett fegyverrel megvédenie a hazáját és családját..


Fegyvertárunkban a X-XVII. század harci eszközei vannak jelen. Kifejezetten a hideg fegyverek használatára álltunk rá..


Bemutatóink során arra törekedünk, a tanult technikák beépítésével érzékeltessük a különböző fegyverekben rejlő lehetőségeket, módokat..


Szabad vívó versenyeinken - teljes körű védelmi felszerelések - hiányában párnázott, stilizált eszközökkel, de rögzített szabályrendszer mellett teret adunk az improvizációs küzdelmeknek is.


Hisszük és valljuk, kell Székesfehérvárnak egy olyan csapat, mely emelt fővel emlékeztet a régi magyar vitézség erényeire, érdemeire és Székesfehérvár, ősi koronázó városunk történelmi rangjához méltóan él és működik.


Alapszabály Hirdetofal